Τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Ζούμε σε μια χώρα με πολλά προβλήματα, αυτό το βιώνουμε όλοι λίγο ή πολύ.
Ο προβληματισμός γιατί μας συμβαίνει αυτό μάλλον είναι γενικός, έτσι και εγώ προσπαθώ εδώ και καιρό να καταλάβω το γιατί.
Μήπως αλλού δεν υπάρχουν προβλήματα; Μήπως είμαστε πολύ γκρινιάρηδες; Και βέβαια υπάρχουν προβλήματα παντού, πολλές φορές μάλιστα πολύ πιο σοβαρά. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι τα δικά μας προβλήματα πρέπει να τα αφήνουμε άλυτα για δεκαετίες.
Αυτό που σήμερα ζούμε άλλωστε είναι το αποτέλεσμα της συσσώρευσης όλων αυτών των προβλημάτων, όπως λέει και η κόρη μου ,αν τα προβλήματα τα βάζεις συνεχώς κάτω από το χαλί ,κάποια στιγμή το χαλί θα κάνει βουναλάκι.
Κάθομαι λοιπόν πάνω στο βουναλάκι και σκέπτομαι, μπορούν να λυθούν τα προβλήματα, υπάρχουν λύσεις;
Λύσεις υπάρχουν, το πρόβλημα μας είναι ότι αυτοί που μπορούν να τις δώσουν κοιτούν αλλού, έχουν διαφορετικούς στόχους από την υπόλοιπη κοινωνία, δεν έχουμε σαν λαός τον ίδιο στόχο με τους ηγέτες μας.

Πως όμως οι ηγέτες μας μπορούν να το κρύβουν τόσο καλά ώστε να μη το καταλαβαίνουμε;

Η απάντηση βρίσκεται στη λέξη λαϊκισμός. Ο ηγέτης λέει στο λαό ό,τι αυτός θέλει να ακούσει, έτσι ο λαός είναι ευχαριστημένος προσωρινά. Τι γίνεται όμως όταν έρχεται η στιγμή της αλήθειας και αποκαλύπτεται ο ηγέτης ; Γιατί ο λαός δεν το καταλαβαίνει; Τότε ο ηγέτης εκμεταλλεύεται την παιδεία που ο ίδιος φρόντισε να έχει ο λαός και αρχίζει ένα γαϊτανάκι επιβίωσης.
Καταλήγουμε ,λοιπόν, στη παιδεία, τη μόρφωση των παιδιών μας, που είναι ο αυριανός λαός. Η πρόταση σήμερα είναι για μια ακόμη φορά η αλλαγή των εξετάσεων, η αλλαγή της αξιολόγησης των μαθητών, γιατί αυτό χωρά πολύ λαϊκισμό από τους ηγέτες μας.
Για να φτάσεις όμως στην αξιολόγηση πρέπει πρώτα να εκπαιδεύσεις, να μορφώσεις, να καλλιεργήσεις την κριτική σκέψη των παιδιών, όμως ο ηγέτης τι κάνει γι αυτό, κοιτά αλλού.
Είμαι 25 χρόνια στην εκπαίδευση και σας διαβεβαιώνω ότι λύσεις υπάρχουν. Μπορούμε να κάνουμε λίγο καλύτερη την παιδεία των παιδιών μας, ο ηγέτης όμως κοιτά αλλού. Δεν τις θέλει. Δεν τον βολεύουν στο δικό του σχεδιασμό.
Για παράδειγμα ,εύκολα μιλά συνεχώς για την αξιολόγηση των μαθητών, κάνει όμως πως δε καταλαβαίνει ,όταν το θέμα φτάνει στην αξιολόγηση των καθηγητών (αυτοί βλέπεις ψηφίζουν). Σήμερα που μιλάμε αλλάζει τη δική του πρόταση ο ηγέτης για διασπορά των εξετάσεων στο Λύκειο ,γιατί κάποιοι φοβήθηκαν ότι θα αξιολογηθούν.
Προβληματισμένος πάνω στο βουναλάκι, δε μπορώ παρά να ελπίζω ότι ,παρά τις προσπάθειες του ηγέτη ,ο λαός θα μπορέσει στο μέλλον να διακρίνει το λαϊκιστή.

—————
Επιμέλεια :
Αλμπανάκης Αλέξανδρος
καθηγητής
υπεύθυνος Φυσικής και Χημείας